|
Flytten från Oslo Kongressenter till Norges Varemesse Lilleström gav det kompakta mässarrangemanget Sectech ett rejäl lyft när det arrangerades den 15-16 mars 2017. Evenemanget satte nytt rekord med 844 besökare, att jämföra med 702 besökare 2015.
Större lokaler, bättre logistik och infrastruktur i mässanläggningen samt ökad tillgänglighet via goda kommunikationer via både flyg och tåg är anledningen till att AR Media International flyttade mässan till Lilleström. Dessutom är det betydligt bättre parkeringsmöjligheter än i centrala Oslo.
– Det har varit väldigt lyckat och det ser vi också på hur mycket folk det är här, säger Lennart Alexandrie, vd för AR Media International som tillsammans med Stockholmsmässan är arrangör av Sectech-mässorna.
Den positiva synen på årets Sectech i Lilleström delades av många på plats. Inte minst utställarna. Jon Jetteberg, vd för produktdistributören Noby, var en av dem. Han hade inte förväntat sig fullt så många besökare som faktiskt fanns på plats redan någon timme efter att mässan öppnat.
– Det var en stor och positiv överraskning, sa han till tidningen Detektor.
Michael Hygild Toxverd, nordisk chef för Hikvision, världens största tillverkare av videoövervakningsprodukter, menade också att flytten till Lilleström är positivt.
– Tidigare, när vi var i Oslo, var det svårt att hitta parkeringsplats. Det var inte så lättgängligt och då kommer det främst folk från Oslo. Om man ska få mer blandade besökare ska man ha mässan här i Lilleström, sa han.
Mycket mjukvara och tjänster
Förutom lokalen var det mesta sig likt på Sectech. På mässgolvet fanns en stor blandning av produkter för videoövervakning, passerkontroll och larm även om det var mer fokus på Internet of Things, mjukvara och olika typer av tjänster jämfört med tidigare år.
Thomas N. Sann, Sales & Business Development Manager på passerkontrollföretaget RCO, uppmärksammade några av trenderna på mässan:
– Det är offline-enheter och så är det väldigt mycket på kamerasidan och videoverifikation. Man ser att det är en vridning till mer öppna system och slutkunderna önskar större variation vid valet av leverantör och ser mer till livscykelkostnaden på ett säkerhetssystem än vad de gjorde tidigare. Många andragångsköpare har mycket fokus på det, driftskostnaden har helt enkelt blivit viktigare.
Jon Jetteberg påpekade att marknaden utvecklas snabbt och att det talas väldigt mycket om Internet of Things och molnbaserade tjänster. Michael Kragh, Director Nordics på videoövervakningsföretaget Avigilon, betonade att det var mycket end-to-end-lösningar och videoanalys på mässan och att det gick att skönja samma trender på Sectech som i branschen i stort:
– Det är komprimering, högre upplösning och en massa videoanalys, sa han.
ID-hanteringsföretaget Nexus norska vd, Jon Land, framhöll att vi går mot en mer digital värld och att fysisk identitet och digital identitet börjar flyta samman.
Kvalitet viktigt i Norge
Vad skiljer den norska marknaden från de övriga nordiska länderna? Enligt danske Michael Hygild Toxverd är att norrmännen mer fokuserade på kvalitet än danskarna och svenskarna.
– Visserligen är det viktig där också, men här går man en extra mil och betalar för högre kvalitet, kommenterade han.
Michael Kragh är inne på samma linje:
– Norge är ett pengastarkt land och därför väljer man också många gånger kvalitet.
Thomas N. Sann å andra sidan menar att en stor skillnad är att distributionen sker mer via grossister i Sverige och Danmark än i Norge där det går mer direkt till installatören.
Lyckade konferenser
Under den första dagen arrangerades två konferenser: en om säkerhet kontra personlig integritet och en om Internet of Things. I den första berättade Datatilsynet bland annat om hur den kommande EU-förordningen om dataskydd kommer att påverka kameraövervakning när den träder i kraft 2018 och diskuterade hur videoanalys kan användas i det offentliga rummet. Helge Veum, Director på Datatilsynet, sa att förändringarna som förordningen kommer att innebära blir en massiv uppgift för företagen. Till exempel kommer de behöva upprätta ombud för personlig integritet.
Under den andra konferensen låg mycket fokus på säkerhetsproblematiken för Internet of Things. James McHale, analytiker på Memoori, inledde genom att med ett globalt perspektiv berätta om över hur snabbt IoT breder ut sig. Därefter talade Bjørn Søland, Head of IoT Business Development hos Nexus Group, och Per-Christian Foss, Salgssjef IoT, på Addsecure. De båda gav en oroande bild av hur lätt IoT-enheter kan hackas. Kontentan blev att säkerhetsbranschen och andra aktörer tveklöst står inför flera stora utmaningar här.
Nästa Sectech i Norge arrangeras 2019, med största sannolikhet i Lilleström.
Skriv ut |